Procena štete na vozilu

Nakon obaveštavanja osiguravajućeg društva o šteti na vašem vozilu, odnosno nakon prijave štete, na red dolazi procena štete.

Procena štete je postupak snimanja vozila i popisivanja oštećenja na vašem vozilu od strane ovlašćenog procenitelja osiguravajućeg društva u kome ste prijavili štetu ili agencije koju ste angažovali za naknadu štete..

Nakon što vam dogodi neka saobraćajna nesreća čiji ste učesnik, kontkatirajte nas, kako bismo vas uputili u proces ostvarivanja vaših prava. Po prijemu Vašeg zahteva naši eksperti će pristupiti analizi Vašeg predmeta, nakon čeka pristupamo potpisivanju ugovora o pružanju usluga koji Vam na jasan i detaljan način pruža sve informacije o Vašim pravima i nudi Vam pravnu sigurnost.

Ko vrši procenu štete?

Procenitelj je stručno lice koje će na licu mesta izvršiti uvid u oštećenja na vašem vozilu, a opet u skladu sa načinom nastanka istih.

Procena štete, iako je princip same procene isti, može se razdvojiti na procenu štete pokretnog i procenu štete nepokretnog vozila.

Ako pretpostavimo da je vozilo pokretno onda iz toga proističe i realna činjenica da ste isto dovezli na procenu. Ukoliko je vozilo nepokretno, prilikom prijave štete navodite tu informaciju i u razgovoru sa proceniteljem dogovarate termin njegovog dolaska do vozila i fotografisanja istog kao i popisivanja oštećenja.

Postupak procene štete na vozilu

Kada ste sakupili svu dokumentaciju i prijavili štetu, na redu je procena štete. Procenitelj agencije dolazi do vašeg vozila i vrši snimanje i popisivanje oštećenja na istom. Procenitelj će prvo fotografisati vozilo, zarad identifikacije i stanja vozila, iz četiri ugla kao i broj šasije. Zatim sledi fotografisanje oštećenja.

Trudite se da prilikom snimanja štete na vašem vozilu sugerišete procenitelju šta je oštećeno kritičnom prilikom trudeći se da izbegavate oštećenja koja nisu nastala u ovom štetnom događaju.

Zapamtite da ukoliko pokušate da obmanete procenitelja i da mu ukazujete na oštećenja koja nisu nastala u prijavljenom štetnom događaju, možete doći u problem, jer takav postupak i lažno prikazivanje oštećenja je strogo sankcionisano i kažnjivo po zakonu.

U krajnjem slučaju, prikazivanjem drugih oštećenja možete nehotice promeniti dinamiku nastanka saobraćajne nezgode prilikom sagledavanja saobraćajnog osnova i na taj način direktno uticati na brzinu i ispravnost odluke donete od strane stručnih lica osiguravajućeg društva u kome ste prijavili štetu.

Naš savet je da se prilikom procene ponašate krajnje iskreno, jer je to na kraju krajeva, i u vašem interesu.

Zapisnik o oštećenju vozila

Nakon završenog fotografisanja, procenitelj vrši popisivanje oštećenja. Popis delova za zamenu i popravku sadržan je u „Zapisniku o oštećenju vozila“ (u daljem tekstu Zapisnik). Sam Zapisnik u sebi sadrži informacije o oštećenom vozilu, datumu nastanka nezgode, stanju vozila kao i broju radnih sati potrebnih za popravku vozila razvrstanih po raznim zanatima.

Procena štete i određivanje broja sati predviđenih za popravku se u novije doba odvija kroz ekspertske programe koji u sebi sadrže fabričke normative. Na osnovu broja šasije vozila, procenitelj ima uvida u delove koji se fabrički ugrađuju na vozilo kao i u to koliko je vremena potrebno za zamenu istih.

Šta znači tehnička amortizacija?

U skladu sa stanjem i godištem vašeg vozila, procenitelj može opredeliti takozvanu tehničku amortizaciju. Tehnička amortizacija opredeljuje se za vozila starija od četiri godine i dodeljuje se na limene delove kao i delove podložne periodičnoj zameni. Zašto?

Cela priča oko naknade štete i samog osiguranja svodi se na jednu stvar: koliko je nešto vredelo u trenutku nastanka osiguranog slučaja?

U skladu sa tim logično je i objašnjenje: ukoliko bi na starije vozilo ugradili nove delove, došlo bi do povećanja vrednosti istog što ne bi bilo u skladu sa vrednošću samog vozila u trenutku nastanka štete, odnosno, osiguravajuće društvo je u obavezi da vrati vozilo u stanje u kome je bilo u trenutku nastanka štete.

Ove radnje propisane su u „Jedinstvenim kriterijumima za procenu štete“ koji su usvojeni još u doba SFRJ i na koje se osiguravajuća društva i dalje pozivaju i koriste (kako u Srbiji tako i u nekim zemljama bivše SFRJ).

Tehnička amortizacija opredeljuje se u procentima i predstavlja ocenu procenitelja datu na osnovu stanja vozila. Šta to znači i kada se primenjuje? Tehnička amortizacija se primenjuje ukoliko na vozilo ugradite nov i originalan deo, te u skladu sa istom, u daljem postupka rada vaše štete, nadležno lice istu obračunava kao vaše učešće u novom delu. Ukoliko na vozilo ugrađujete polovan deo ili deo koji je sa alternativnog tržišta (kopija), tehnička amortizacija se ne zaračunava.

Druga vrsta amortizacije odnosno učešća u zamenskom delu obračunava se ukoliko je taj deo već imao oštećenje na sebi i obračunava se u skladu sa obimom oštećenja istog.

Imali ste saobraćajnu nezgodu? Doživeli ste povredu?

Kontaktirajte nas u vezi sa naknadom štete.

Pozovite nas