Trzajna povreda vrata u saobraćajnoj nezgodi – naplata štete

Naplata štete za povrede u saobraćaju se može odnositi na povrede koje dobijete kao vozač, suvozač, putnik ili pešak na javnoj površini, na javnom skupu ili na radnom mestu. Ukoliko ste povređeni kao vozač u automobilu, za naknadu pretrpljene štete neophodno je utvrditi krivicu vozača drugog automobila. Dakle, da biste znali kom osiguravajućem društvu da se obratite, morate sačekati ishod krivičnog ili prekršajnog postupka koji se vodi protiv tog lica.

Troškovi lečenja i rehabilitacije su materijalni troškovi nastali u postupku lečenja i rehabilitacije povređenog lica u zdravstvenoj ustanovi, odnosno drugom obliku zdravstvene službe (privatna praksa), koji uključuju i troškove primenjene medicinske terapije, lekova i medicinskih sredstava.


Šta raditi kada vam se dogodi saobraćajna nesreća – pročitajte OVDE


Odšteta za povredu vrata u udesu

Saobraćajne nesreće su najčešći uzrok trzajne povrede vrata. To su obično udari u zadnji deo automobila usled kojih se glava i vratni deo kičme naglo i žestoko saviju, a zatim istegnu. Ponekad pacijent oseća bol više sati ili dana posle udesa.

Simptomi trzajne povrede vrata javljaju se posle samo nekoliko sati. Dosta se razlikuju od osobe do osobe. Iako se pomenuti simptomi javljaju zajedno, mogući su i kao izdvojeni pokazatelji. Povređene osobe često imaju glavobolju, vrtoglavicu, mučninu, osećaj ukočenosti i bola u predelu vrata koji se širi ka glavi i ramenima. Ponekad se jave smetnje u vidu i spavanju. Neurološka oštećenja su retka.


Za više informacija u vezi sa naplatom štete na vozilu pročitajte OVDE


Povreda vrata u udesu

Trzajna povreda vrata može da se klasifikuje prema stepenu ozbiljnosti. Rangira se na skali od 0 do 4 tako što se povređenoj osobi postavljaju pitanja. 0 = nema tegoba, 1 = ukočenost vrata i glavobolja, 2 = ukočenost vrata, uporna napetost mišića i ograničena pokretljivost glave i 3 = pored ostalog, neurološka oštećenja. Ozbiljnost četvrtog stepena podrazumeva tešku trzajnu povredu vrata sa jako napetim mišićima, polomljenim pršljenovima i iščašenjima.

Trzajna povreda vrata se obično leči konzervativno, specijalnom fizioterapijom za lumbalni deo kičme i lekovima protiv bolova. Često se, u prvim danima, koristi ortotsko pomagalo (kragna za vrat).

Naplata osiguranja za povredu vrata u saobraćajnoj nezgodi

Iznosi koje oštećeno lice u saobraćajnoj nezgodi može da dobije od povrede vrata kreće se, u zavisnosti od stepena povrede, od 100.000 do 200.000 rsd


Za sva eventualna pitanja u vezi sa zaštitom Vaših prava u slučaju saobraćajne nezgode ili sličnog slučaja možete se obratiti našem timu na office@saobracajnenezgode.com ili na broj telefona 065 / 209 6262.

Kontaktirajte nas već danas

Saznajte sve o naknadi štete iz saobraćajnih nezgoda

Kontaktirajte nas