Neustavna odredba Pravilnika za procenu saobraćajne štete

Ustavni sud Srbije utvrdio je da nije ustavna ni zakonita odredba člana 7. iz Pravilnika o načinu prikupljanja, čuvanja i dostavljanja podataka iz zapisnika o uviđaju saobraćajnih nezgoda neophodnih za procenu i likvidaciju šteta.

Ovaj Pravilnik iz septembra 2018. godine reguliše digitalno preuzimanje Zapisnika o uviđaju saobraćajnih nezgoda i prateće dokumentacije, bez mogućnosti građana i njihovih advokata na preuzimanje zapisnika u policiji, čime ih praktično stavlja u neravnopravan položaj sa osiguravajućim društvima od kojih očekuju naknadu štete koju su pretrpeli.

Ustavi sud je utvrdio da nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom odredba iz stava 1, člana 7. pomenutog Pravilnika, objavljeno je na sajtu tog suda.

Neustavna odredba predviđa da oštećeno lice koje zahteva naknadu štete od osiguravajućeg društva ima pravo da pismeno zatraži Izveštaj o saobraćajnoj nezgodi i skicu lica mesta, samo ako mu osiguravajuća kuća odbije odštetni zahtev u celosti ili delimično, ili iz nekog drugog razloga ne bude zadovoljno odlukom o naknadi šteti.

Advokatska komora Beograda upozoravala je nakon donošenja Pravilnika Udruženja osiguravača Srbije da ova odredba ima za cilj da osiguravajuća društva oštećenima isplate što manje iznose štete, računajući na to da će oštećeni pristajati na bilo koji iznos koji mu ponude, jer nema zapisnik o uviđaju i skicu lica mesta i ne može proveriti da li ima, na primer, podeljene odgovornosti ili ne.

Prema proceduri koju je utvrdio Pravilnik, građani od oktobra 2018. godine komuniciraju samo sa osiguravajućim društvom koje treba da im nadoknadi štetu.

To društvo na osnovu podnetog odštetnog zahteva, preko aplikacije UOS preuzima Zapisnik o uviđaju i kompletnu prateću dokumentaciju kojom MUP raspolaže.

Po potrebi, oštećeni građani će dostavljati dokumentaciju kojom MUP ne raspolaže, kao što je npr. Zapisnik o šteti na vozilu.

Ustavni sud je takođe odbacio inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti odredaba člana 3, 4 i 7, st. 2, 3, 4, 5 i 6 navedenog Pravilnika.

Kontaktirajte nas već danas

Saznajte sve o naknadi štete iz saobraćajnih nezgoda

Kontaktirajte nas