Šta uraditi ukoliko se nađete u situaciji da doživite saobraćajnu nezgodu?

Vrlo je bitno da odmah odreagujete na samom mestu sudara. Ukoliko na licu mesta propustite neke bitne stvari možda uopšte nećete moći da dobijete odštetu ili ćete do nje doći na mnogo teži način. Pokušajte da obezbedite dokaze o tome kako je do udesa došlo. To su pre svega Evropski iveštaj ili policijski zapisnik. Ponekad policijski zapisnik a pogotovo Evropski izveštaj nisu dovoljni za dobijanje naknade štete pa bi bilo dobro da fotografišete nezgodu i da pokušate da nadjete svedoke nezgode.


Kako se popunjava Evropski izveštaj polgedajte OVDE

Šta je potrebno da obezbedite nakon saobraćajne nezgode

SVEDOCI: Mogu da budu osobe koje su učestvovale u sudaru ali i osobe koje su bile u blizini i videle dogadjaj. Izjave svedoka se mogu koristiti u proceduri naknade štete kod osiguravajućih društava.

FOTOGRAFIJE: Slikajte položaj vozila nakon udesa. Oštećenja na vozilima kao i bitne elemente zbog kojih je došlo do sudara. Sabraćajni znak koji reguliše prvesntvo prolaza ili sl. Na fotografiji treba da se vidi da znak postoji i gde je postavljen.

PODACI: Od vozača koji je izazvao udes treba uzeti kompletne podatke broj telefona, ime osiguravajuće kompanije i broj polise. Svi ovi podaci se unose u policijski zapisnik i Evopski izveštaj al nije na odmet da ih imate.

Da li treba zvati policiju ukoliko dođe do saobraćajne nezgode?

Ako nije bilo povredjenih a ukupna štete nije veća od 200 000 dinara dovoljno je da popunite Evropski izveštaj. Ako krivac ne priznaje krivicu treba pozvati policiju. Imajte na umu da, ukoliko je bilo povreda, iste ćete teško naplatiti u slučaju da imate samo potpisan Evropski izveštaj bez dolaska policije.

Evropski izveštaj zajedno popunjavaju vozač koji je izazvao sudar i vozač čiji je automobil oštećen.
Obrazac je jasno napisan i samo treba popuniti podatke koji se traže. Obavezno oba učesnika na kraju treba da podpišu Evropski izveštaj. Na skici treba nacrtati položaj vozila prilikom sudara. Uporedite podatke iz dokumenata da nije došlo do greške. Obrazac se sastoji iz dva primerka gde original zadržava vozač kome je pričinjena šteta da bi mogao da naplati odštetu.

Konačno je jasno propisano da se manjom materijalnom štetom nastalom u saobraćajnoj nezgodi smatra ona koja nije veća od iznosa od 200000 dinara. Više neće biti sporenja oko visine iznosa koji se može isplatiti na osnovu Evropskog izveštaja, i neće biti proizvoljnih tumačenja nekih osiguravajućih kuća i natezanja oko isplate obeštećenja.

Uviđaj policije usled saobraćajne nezgode

Ukoliko je šteta velika, veća od 200 000 din. ili ima povredjenih obavezno pozovite policiju. Takodje ukoliko krivac neće da prizna krivicu ili ukoliko je neslaganje o visini štete i sl. najbolje je da odmah pozovete policiju. Dolazak policije plaća osiguravajuća kuća vozača koji je pozvao policiju bez obzira na krivicu. Policijski zapisnik i Evopski izveštaj vam je prva stavka i dokument koji će vam trebati prilikom naplate štete.

Kako prijaviti štetu na vozilu – pročitajte ovde?

Odšteta ako vas je udarilo neregistrovano vozilo, odšteta i bez obaveznog osiguranja.

Zahvaljujući obaveznom osiguranju svi učesnici u saobraćaju su zaštićeni a krivci za saobraćajne nezgode ne moraju to da plaćaju iz svog dzepa. Zbog takvih sitacija postoji Garantni fond koji praktično obavlja ulogu osiguravajućih kompanija.
Procedura dobijanja odštete od Garantnog fonda je skoro ista kao i procedura sa osiguravajućom kućom.
Da biste uspeli da naplatite štetu od garantnog fonda mora da ispunite odredjene uslove. Garantni fond ne plaća za materijalne štete od nepoznatih počinilaca. Dakle ako je krivac pobegao i o njemu nemate podatke, niti dokaze ne možete računati na Garantni fond niti na bilo koga drugog ko bi vam nadoknadio štetu.
Ukoliko vas je udarilo nepoznato vozilo, nemate pravo na nadoknadu popravke od Garantnog fonda, ali od njega možete dobiti odštetu ako ste povredjeni. Treba dostaviti zapisnik policije i lekarsku dokumentaciju na osnovu koje ćete dobiti novac na ime odštete za povrede koje su učinjene nepoznatim vozilom.

Kontaktirajte nas već danas

Saznajte sve o naknadi štete iz saobraćajnih nezgoda

Kontaktirajte nas