Zakonom o bezbednosti u saobraćaju zvanično je definisana visina štete do koje ne mora da se zove policija da izvrši uviđaj, već može da se popuni Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi.

Kako naplatiti štetu na autu?

  1. Ako smatrate da je šteta manja od 500 evra (60.000 dinara), nema povređenih i slažete se oko krivice, ne morate da zovete policiju. Možete da popunite Evropski izveštaj o nezgodi. Na osnovu njega osiguravajuća kuća onog vozača koji je priznao krivicu isplatiće novac onome ko je oštećen.
  2. Ako smatrate da je šteta od 500 evra (60.000 dinarado 200.000 dinara, obavezno zovite policiju, ali u tom slučaju policija ne treba da vrši uviđaj, već samo da sačini službenu belešku, tj. da utvrdi da li je neko od vozača pijan ili nema dozvolu, da li su svi automobili registrovani, itd. Takođe se popunjava Evropski izveštaj o nezgodi i on se uz policijsku službenu belešku podnosi osiguravajućoj kući krivca za nezgodu.
  3. Ako smatrate da je šteta veća od 200.000 dinara, obavezno zovite policiju da obavi uviđaj i zaboravite Evropski izveštaj o nezgodi.

Kada se popunjava Evropski izveštaj o nezgodi

Evropski izveštaj o nezgodi se popunjava isključivo kada:

  • nema povređenih
  • oba učesnika u nezgodi se slažu oko toga ko je kriv
  • šteta nije velika (manja od 200.000 dinara ili 1.700 evra)

Međutim, ako niko ne želi da prizna krivicu, moraćete da zovete policiju da izvrši uviđaj.

Deluje nelogično, ali čak i ako ste se složili sa drugim učesnikom u nezgodi oko svih detalja i ispunjeni su svi uslovi da se popuni Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi, zovite policiju.

U tom slučaju policija ne treba da vrši uviđaj, već samo da sačini službenu belešku, tj. da utvrdi stanje na terenu, da li je neko od vozača pijan ili nema dozvolu i slično.

Vi popunjavate Evropski izveštaj o nezgodi i on se uz gore pomenutu policijsku službenu belešku podnosi osiguravajućoj kući krivca za nezgodu.

Na ovaj način se otklanjaju sumnje da je udes bio namešten – policija je utvrdila da je do udesa zaista došlo u vreme i na mestu na kojem učesnici to tvrde, provereno je da li su vozači bili pod uticajem alkohola i slično.

Da li zvati policiju kod manjeg udesa?

DA – ako nema povređenih i šteta je manja od 200.000 dinara, popunjavate Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi, a policija sačinjava službenu belešku. Ako ima povređenih ili je materijalna šteta velika, onda se radi klasičan uviđaj.

Procena štete na autu

Nije lako proceniti štetu, naročito kod novijih automobila, pa se lako možete naći u situaciji da polomljen branik i far koštaju 600 evra više nego što ste mislili.

Jedino što možemo da savetujemo da se upoznate sa okvirnim cenama delova za vaš automobil, kao što su farovi, zadnja svetla, branici, hauba, krila, hladnjak… A gde su farbanje, „ruke“, tj. rad u servisu, oštećeni delovi „iza lima“ za koje na licu mesta niste mogli ni da pretpostavite da su oštećeni? Na ovo pitanje je nemoguće dati odgovor – odluka je na vama.

Za svaki slučaj obezbedite dodatne dokaze

Situacija uvek može da se zakomplikuje, pa pre pomeranja vozila nakon nezgode napravite što više fotografija (može i video zapisa) iz više uglova, iz blizine i iz daljine, kako biste imali dokaze ukoliko se čitav slučaj ipak završi na sudu. Nije loše obezbediti i nekog svedoka.

Osiguravajuća kuća isplaćuje manji iznos od traženog – šta onda?

Osiguravajuća kuća će gotovo sigurno pozvati oba učesnika u nezgodi da dođu svojim automobilima kod procenitelja kako bi se na licu mesta uporedila oštećenja, to jest, utvrdilo da li je šteta zaista nastala onako kako je opisano u Evropskom izveštaju o nezgodi i da li se visina štete uklapa u tu priču. Ako krivac odbije da dođe, pošto ga zakon na to ne obavezuje ili je u međuvremenu popravio auto (npr. zamenio far i branik), to može da oteža isplatu oštećenom. Ovo je još jedan razlog zašto je dobro imati fotografije i video snimke sa lica mesta. Takođe, verovatno ćete morati da potpisujete posebne izjave u osiguravajućoj kući.

U kom roku se isplaćuje odšteta?

Šteta bi trebalo da bude isplaćena u roku od 8 dana, kako nalaže Zakon o obaveznom osiguranju o saobraćaju. Međutim, taj rok može da se produži ako dođe do gore pomenutih komplikacija.

Evropski izvšetaj morate da imate u automobilu. Ako vas policija uhvati da ga nemate, kazna je od 10.000 do 50.000 dinara.

Kontaktirajte nas već danas

Saznajte sve o naknadi štete iz saobraćajnih nezgoda

Kontaktirajte nas