Kako naplatiti štetu na autu zbog rupe na putu

Nailazi zima a sa njom i sneg, te dolazi do pojave rupa kojih je sve više na putevima i one su nešto čega se pribojava svaki vozač. Zbog snega, leda i soli ima ih svuda, velike su i duboke, a  postavlja se pitanje kako i na koji način možemo naplatiti štetu koja nastane na autu zbog udarca u rupu na kolovozu.

Kakva je procedura? Šta vozač treba da uradi? U kojim slučajevima nema odštete, a šteta je nastala zbog ostećenja na putu?
Vozači moraju da pozovu saobraćajnu policiju, koja treba da obavi uviđaj i sačini zapisnik. Vozači treba da znaju da je u takvim situacijama saobraćajna policija obavezna da izađe na lice mesta, jer se i oštećenje na vozilu zbog rupe smatra saobraćajnom nezgodom.
Druga važna stvar jeste da vozač fotografiše i oštećenja i rupu iz nekoliko uglova, a vrlo je poželjno uzeti izjave eventualnih svedoka.
Sledeći korak jeste utvrđivanje štete, a za to su zaduženi procenitelji iz društva za osiguranje ili nezavisni procenitelji iz agencija za naknadu štete. Sa ovim dokumentom, zapisnikom policije i kopijama lične karte, saobraćajne dozvole i bankovne kartice oštećeni se može obratiti direktno upravljaču puta.

Naknada štete od puteva Srbije

Ukoliko upravljač puta odbije da plati štetu ili ne odgovori u roku od 15 dana, do naknade se može doći samo sudskim putem. Za sve auto-puteve i magistralne puteve su odgovorni “Putevi Srbije”.

Kontaktirajte nas već danas

Saznajte sve o naknadi štete iz saobraćajnih nezgoda

Kontaktirajte nas